HKUD "Vladimir Nazor" Sombor

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obnovljen Divojački vašar

Stari običaj za nove naraštaje

Tradicionalni običaj somborskih bunjevačkih Hrvata „Divojački vašar“, koji se obično organizirao na blagdan, ili oko blagdana svetog Franje, obnovljen je zahvaljujući Klubu ljubitelja biljaka „Za sreću veću“ koji djeluje pri HKUD – u „Vladimir Nazor“ iz Sombora. Prošle se nedjelje u Hrvatskom domu okupilo mnoštvo svih uzrasta, oni stariji prisjetili su se vremena svoje mladosti, a mladi su mogli vidjeti kako su se nekada zabavljali njihovi roditelji, djedovi i bake, iako u malo drugačijem, modernijem obliku i ozračju.

„Divojački vašar je jedan lijep običaj koji se vremenom izgubio“, kaže predsjednica Kluba ljubitelja biljaka Klara Šolaja Karas. „Tu su se okupljale sve generacije iz jedne kuće, a možemo reći da je to bila klasična igranka. Majke i mame su sjedele sa strane, dok su mladi plesali. Djeca su se ugledala na starije djevojke i momke pa su i oni na na ovakvim igrankama učili svoje prve plesne korake.“

Neobičan i pomalo grub naziv ovog običaja je, kaže nam Klara Šolaja Karas, zbog prvih ljubavi koje su se rađale upravo na ovakvim okupljanjima.

„Na ovakvim igrankama se, kako se to nekada znalo reći „meldovalo“, biralo, gledalo, tu su znale započinjati prave ljubavi. Te ljubavi su ponekad znale napraviti i velike probleme svim ukućanima, jer su cure znale „uskakati“, odlaziti kod momaka prije udadbe, jer nisu mogle dočekati njihovo vrijeme“.

Nazočni na obnovljenom običaju „Divojačkog vašara“ pjevali su i plesali uz tamburaše, a na video bimu cijelu su se večer smjenjivale fotografije sa sajmova i festivala na koje je putovao, odnosno na kojima je sudjelovao Klub ljubitelja biljaka. Članice Kluba su s puno ukusa za ovu svečanost uredili veliku dvoranu Hrvatskog doma cvjetnim aranžmanima i plodovima jeseni, što je odisalo posebnim ugođajem.

Klara Šolaja Karas vidno zadovoljna prvim obnovljenim „Divojačkim vašarom“ kaže kako bi trebalo više angažirati mlade koji bi dolazili na ovakva okupljanja i u njima pronašla nove vrijednosti koje će ih obogatiti, a težnja je njihova Kluba da se u budućnosti ova manifestacija održi nekoliko puta u godini, što će osobito ovisiti od zainteresiranosti mladih.

IMG_8278.JPGIMG_8280.JPGIMG_8281.JPGIMG_8282.JPG

 

Aktivnosti govore o radu

Na otvaranju „Divojačkog vašara“, predsjednica Kluba ljubitelja biljaka Klara Šolaja Karas upoznala je nazočne sa aktivnostima ove relativno mlade sekcije HKUD – a „Vladimir Nazor“ iz Sombora.

„Od aktivnosti našeg Kluba istaknula bih da smo u više navrata organizirali besplatnu razmjenu biljaka, priređivali Uskrsne izložbe u prostorijama našeg Društva, sudjelovali na Pokrajinskoj izložbi stvaralaštva seoskih žena u Somboru, svoje rukotvorine pokazali na Uskrsnom sajmu ručnih radova i etno – hrane grada Sombora, a naš je štand bio zapažen i po originalnosti na Prvom festivalu cvijeća organiziranom ove godine u našem gradu. Dva puta smo posjetili Botanički vrt i Međunarodnu vrtnu izložbu „Floraart“ na jezeru Bundek u Zagrebu, posjetili smo Sajam cvijeća u Vukovaru, Sajam hortikulture u Novom Sadu, a nedavno i Međunarodni sajam cvijeća u Budimpešti. Kruna naših aktivnosti je „Divojački vašar“ – naša završna priredba, u želji da obnovimo ovu tradicionalnu manifestaciju, igranku i druženje“.


,
 


Sva prava zadržana.    (c)2011   HKUD "Vladimir Nazor" Sombor